Улична трка „Александар Аца Петровић“

Савремени развој туризма карактерише развој посебних облика туризма, међу којима је и спортски туризам. Туризам и спорт су два облика међусобно повезаних делатности у сфери туристичке рекреације. Сродност тих појава, као и блискост њихових
функција произлази из чињенице према којој су носитоци тих двеју појава по правилу исти субјекти. Развоју и унапређењу туристичке понуде општине Ћуприја изузетно доприноси управо организација једног спортског догађаја. У питању је међународна улична трка која носи назив по атлетској легенди Александру Аци Петровићи.

Александар Аца Петровић

Александар Аца Петровић (1934-2006) је био наставник географије који је завршио Природно-математички факултет, одсек географија, али је мало времена провео за катедром, а читав свој живот је посветио атлетској стази, проналажењу и брушењу талената. Из Мораве, којој је остао веран до краја живота, поникла је плејада врхунских атлетичара, који су Ћуприји дали, заједно са својим тренером, више од 40 медаља са шампионата Балкана, 14 са првенстава Европе и један светски рекорд.

Сав свој живот је посветио краљици спортова .

Из атлетске радионице популарног професора за пет деценија, колико се бавио тренерским послом, поникло је на десетине светских, европских и државних шампиона. У његовој Морави стасали су: Вера Николић, светска рекордерка на 800 метара и двострука европска првакиња, затим Снежана Пајкић, првакиња Европе на 1.500, Драган Здравковић, европски шампион на 3.000 метара у дворани, Зора Томецић и Владан Ђорђевић, вицешампиони Европе у омладинској конкуренцији, Дејан Пајкић, вишеструки првак наше земље на 800 и 1.500 метара, Мирослав Павловић, Душан Кошутић, Љиљана Шушњар…

Професор Аца је с Вером Николић и Драганом Здравковићем (два пута) био учесник олимпијских игара у Сијудад Мексику, Москви и Лос Анђелесу.

За свој рад је два пута одликован Оредном заслуга за народ са сребрном звездом. Добитник је Мајске награде СОФК Србије (1964), Златне значке Атлетског савеза Југославије и Златне плакете Атлетског савеза Србије (1998). Ћуприја му је два пута доделила Октобарску плакету за резултате у спорту и афирмацији града и наше земље.

Након његове смрти, почевши од 2007.године, најстарија уличн трка у Европи , која се већ 75 година одржава у Ћуприји добија назив по овом истакнутом спортском великану.

Меморијал „Александар Аца Петровић“ се одржава сваке године у оквиру прославе Дана општине Ћуприја и том приликом Ћуприја постаје место окупљања врхунских атлетичара из свих крајева света.

Сама трка је веома атрактивна за посетиоце с обзиром да се одржава у центру града уз присуство многобројних посетилаца.

Оно што овој трци даје посебну драж је велики број најмлађих учесника, који понекад, веровали или не имају само по пар година, са којима током целе године интезивно ради и припрема их за ову велику свечаост њихов тренер Снежана Јовановић.

У част свих оних који су заслужни да Ћуприја буде препознатљив по овој величанственој спортској дисциплини, изграђен је и атлетски стадион „Морава“ по стандардима које је некада давно прецизирао Александар Аца Петровиић и који је уједно био његов недосањани сан.

Атлетски стадион „МОРАВА“

Захваљујући огромном знању и искуству које је пренео на своје атлетске наследнике, Ћуприја се данас поноси изузетно талентованим атлетичарима као што су Алекса Милановић , Алекса Томић и многи други.

Њихов тренер , велика атлетска звезда Драган Здравковић нас са лакоћом уверава да ће Ћуприја ускоро постати престоница атлетике. Једним делом због успеха чланови атлетског клуба „Морава“ на европским и светским такмичењима, а другим делом због изградње атлетске дворане.

Алекса Милановић-Балкански првак на 3000 метара