Св. Трифун и виноградарски сајам вина

Куће виноградара на Везировом брду

Свети Трифун је слава која се обележава 14. фебруара, а заштитник виноградара се прославља уз вино.

Верује се да Св. Трифун штити села и насеља од града и поплава, односно да је чувар винограда и других усева од разних штеточина

Виноградари на данашњи дан иду у винограде, орезују лозу и вином заливају чокоте, да би тиме повратили винограду малаксалу снагу, после дугог зимског периода, како би почело да буја у пролеће.

У нашем крају виноградари свој дан обележавају окупљајући се на Везировом брду где се иналази већина винограда.

Након обреда који се обављају уз присуство представника Српске Православне Цркве, виноградари презентују и дегустирају своја вина у Виноградарској кући, наздрављајући себи и другима за још успешнију и благороднију наредну годину.

Подручје Везировог брда је у Поморављу познато као виноградарски крај. На овом плодном тлу се већ година гаје неке од најбољих сорти грожђа. „Свечари Светог Трифуна са Везировог брда“ је удружење виноградара и винара , чији се чланови више од једне деценије окупљају у Виноградарској кући , коју су чланови својим прилозима и донацијама доброчинитеља подигли на месту Општинске куће , првобитно изграђене 1925. године по налогу Краља Александра. После забране окупљања , кућа је срушена и тек 2005. покренута је њена обнова. По речина чланова удружења, њихови преци су баш на тој земљи засадили чокоте винове лозе јер је она симбол дуговечности. Винари овог крага учествују на такмичењима у Поморавском округу а и шире, а о квалитету њихових вина говоре бројне награде , златне и сребрне плакете освојене на смотрама и сајмовима.