Соколски дом

Прве идеје за изградњу Соколског дома потичу из 1926. године. Плац за изградњу купљен је 1930. године у улици Краља Александра у центру Ћуприје али због политичких и материјалних прилика у земљи и у граду почетак изградње померао се за нека боља времена.
Коначна одлука донета је 1936. године да изградња почне марта марта наредне, године, када је Грађевински одбор у који су изабране најугледније личности града и соколског друштва, под председништвом Драгослава Јанковића, одлучио да копање темеља почне 22. марта 1937. године. Поводом ударања камена темељца соколском дому, пропагандни одбор за подизање соколског дома у Ћуприји ( чланови председник ћупријске општине и 54 угледна ћупријска грађанина), прокламовало је следећи проглас : “За владе Њ. В. Краља Петра другог Карађорђевића и у време Патријарха српског Варнаве и Епископа Светосавског Браничевске епархије др. Вениамина, положи се темељ соколском дому Блаженопочившег Витешког Краља Александра Првог Ујединитеља у Ћуприји, који се диже добровољним прилозима родољуба вароши Ћуприје.Освећење извршише Архијерејски Намесник раванички Ставрофор г. Периша Ерић, и Архимандрит Манастира Раваница са свештенством ћупријских парохија 15/28 марта 1937. године”.
Изградња дома трајала је више од 2,5 године. Прве вежбаче у новосаграђеном дому вежбаоница је примила 15.новембра 1939. године, а свечано отварање соколског дома обављено је 1. децембра на Дан уједињења који је слављен као државни празник и празник соколске организације а за време окупације окупатор је дом користио за болницу и друге потребе немачке војске. Најупорнији вежбачи – соколци, благовремено су пре уласка Немаца пребацили справе на плац соколца Милана Пешића и у летњем периоду тамо вежбали.
У ослобођеној Ћуприји 20. октобра 1944. године у соколском дому одржава се велики Народни збор на коме је формиран први Народноослободилачки одбор за Ћуприју. У дом се усељава омладинска организација Уједињени савез антифашистичке омладине Србије, отвара се библиотека и читаоница, набавља се радио пријемник са звучницима, шах сала и остало што је занимало омладину. Зграда је имала домара, а објекат добија назив “Омладински дом”.
Касније се оснива у Ћуприји Фискултурно друштво “Морава” које преузима омладински дом за своје спортске секције и активности. Дому се мења име у “Фискултурни дом”, који користе све секције при фискултурном друштву, као и бројна удружења из Ћуприје. Оснивањем Друштва за телесно васпитање “Партизан”, марта 1952. године објекат је преименован у Дом “Партизан”, све до 30. новембра 2001. године када му се на иницијативу одборника у СО Ћуприја Перић Миливоја враћа првобитни назив “Соколски дом”.

Осим спортске сале Соколски дом поседује и отворене спортске терене за кошарку, рукомет и тенис, са капацитетом трибина за гледаоце од 800 места за седење.