Река Раваница

Река Раваница извире у Шареном кладенцу, североисточно од Сењског  Рудника. У горњем току долина Раванице је прилично плитка, да би потом ушла у клисуру.

Клисура реке Миросаве

Веће притоке су јој Иванковачка река (Миросава) и Стубички поток.

За Раваницу је карактеристично да највећи део воде добија од извора који се налази између манастира Раванице и Сења, а не од притока. Својим током протиче кроз Ћуприју, где се улива у Велику Мораву. Дужине је 26,7 км, а површина слива износи 158 км².

ЛЕГЕНДЕ О МИРОСАВИ

Осим легенде да је Растко Немањић на реци Миросави мирио браћу Стевана и Вукана, постоји и легенда да су царицу Милицу, као монахињу Јевгенију, са монахињом Јефимијом, које су пошле у Стамбол да траже опроштај од Бајазита што је Стефан погазио своју реч, синови Стефан и Вукан сачекали на броду мање реке где је требало да дође до мирења. Од тада је овај део реке назван Миросава.

Према трећој легенди, када се један од браће царице Милице разболео, по савету писара деспота Стефана, понели су да га окупају у води која извире испод бигрене стене. Како их је ухватило невреме, склонили су се у оближњупећину. Чим је невреме прошло, они су окупали младог Немањића и он је одмах оздравио. Село крај рекетако је добило назив Бигреница, а пећина, шума и извор названи су по Немањи.