Музеј „Horreum Margi“ Равно

радно време:
понедељак-петак од 07:30 до 20:00
субота од 08:00 до 13:00

телефон:
035 871 270
адреса:
Јована Курсуле бр.2

Историјат музеја

Први музеј у Ћуприји основан је 1955. године на иницијативу професора историје и руског језика у ћупријској Гимназији Игора Парфјонова. Овој иницијативи предходила је дугогодишња активност ученика Гимназије и професора Игора на сакупљању археолошког и историјског материјала. Општина је саградила зграду за потребе Музеја у косовско-моравском стилу 1956. године, један од првих музеја у овом делу Србије, чији је први Управник био Игор Парфјонов.

Због  велике поплаве 1968. године најзначајнији експонати из Музеја су пренешени на сигурнију локацију како би били сачувани од изливања реке а после поплаве Музеј више није био у функцији а зграда је услед небриге била изложена пропадању све док крајем 70-тих није срушена.

Приликом археолошких истраживања 1989. Године, у дворишту поште пронађени су остаци Североистичне куле римског града Horreum Margi. Музеј је поново основан 1993. Године а примопредаја зграде музеју извршена је у децембру исте године.

Данашњица

Данас је музеј „Хореум Марги – Равно“ Ћуприја, музеј комплексног типа и има сталну поставку коју чине експонати археолошке, историјске, етнолошке и уметничке збирке. Најзаступљенија је археолошка збирка са акцентом на камену пластику са локалитета Horreum Margi. Музеј има територијалну надлежност над локалитетима неолитско насеље Стублина у Супска, 3500-5000 г.п.н.е, из античког периода 1-4 в. н.е. локалитети Horreum Margi, као и над историсјким комплексом „Шанчеви Иванковац“ и о спомен кући народног хероја Миодрага Новаковића –Џуџе која негује сећање на жртве НОБ-е.

 

Mанифестације

Интернационална ноћ музеја- 15.маја
Обележавање бој на Иванковцу-18.августа
Изложба ликовних радова Матићу у част – прва половина септембра

За више информација посетите сајт музеја https://www.muzejcuprija.rs/