Мостови

Ћуприја-Град мостова

Ћуприја је добила име по турској речи која означава мост.

С обзиром да се цели град налази на десној обали реке Велике Мораве и да кроз њега протиче река Раваница, која се улива у велику Мораву, сасвим је логично што Ћуприја има више мостова.

Неки од њих имају историски значај, неки су резултат саобраћајне инфраструктуре, али су сви по свом изгледу веома атрактивни за посетиоце наше Ћуприје.

На прилазу Ћуприји, низводно од новог железничког моста, ка ушћу реке Раванице, виде се остаци „Латинског моста“, „Турског моста“, а даље и још шест мостова, пре наиласка на гвоздени мост из 1922. године, који је због своје боје назван „Жути мост“.

Током 18. века у Ћуприји је неко време била и Аустроугарска власт али нема доказа да су они правили мостове на Великој Морави. Тек много касније , као ратна репарација, из Аустрије је стигла челична конструкција моста који је заменио конструкцију дрвеног моста, садашњег „ЖУЋКА“.

У току 19. века направљено је неколико дрвених и понтонских мостова. Сви су се налазили низводно од ушћа реке Раванице, на путном правцу из Јагодине.

Због свега горе наведеног један од симбола нашег града јесте управо МОСТ, по коме носе назив многе организације, удружења и спортски клубови, а по којима смо познати у земљи и шире.

Друмски мост на Великој Морави из 1929.године