Коњички клуб „Небеско брдо“

Имање „Небеско брдо“ у селу Паљане код Ћуприје је права оаза у природи где туристи могу да преноће, уживају у природи, друже се са животињама, науче да јашу и гађају луком и стрелом, пробају домаће специјалитете или пешаче стазом кроз шуму до манастира Раваница. Власник имања и истоименог коњичког клуба Славиша Милосављевић каже да му је идеја била да споји природу и љубав према животињама.

У овом Коњичком клубу у току 2020. године почела је са радом школа јахања. Најмлађе полазнице школе јахања кажу да воле коње, да их се не плаше, да су већ после неколико часова научиле основе рекреативног јахања и да им је жеља да постану џокеји када порасту.


Лиценцирани инструктор јахања препоручује 30 часова јахања током којих се стичу основна знања о опреми, појахивању и сјахивању, сигурном управљању у ходу, касу и галопу, као и правилном ставу јахача. На имању „Небеско брдо“, осим јахања, љубитељи природе и спорта могу се бавити и среличарством. Удружење стреличара „Хирон“ из Ћуприје нуди, свима који дођу на ово имање, добру забаву.

„Овде људи могу направити своје прве кораке у традиционалном стреличарству које подразумева гађање у мету без помагала. Ми овде реализујемо разне активности са коњичким клубом. Такође, овде се сваке године, осим ове због короне, одржавају Дани гљива. То је манифестација која окупља гљиваре из читаве Србије па чак и иностранства. Прошле године имали смо госте из Грчке и Хрватске. Планирамо ускоро и коњичко стреличарство, значи гађање са коња“, каже председник асоцијације „Хирон“ .

Милосављевићи чувају коње од 2000. године. Осим коња, чувају и магарце, псе, а ускоро на имање стижу и две птице – мишари којима су крила оштећена. Такође им стиже још један коњ за јахање, па ће их бити четири у школи јахања, а стиже и један пони за оне најмлађе посетиоце.

Тамо где Свети Сава мири завађену браћу

Имање и коњички клуб су добили име по околном брду где је, по легенди, код реке Миросаве Свети Сава измирио завађену браћу Стефана и Вукана, а овде се налазе и Немањини извори одакле се Ћуприја снабдева водом за пиће.