Караван „Изађи ми на теглу“

Страница је у изради

Ова јединствена , концептуално необична, аутентична и друштвено одговорна манифестација одржава се на територији целе Србије у виду каравана, током септембра и октобра месеца. Основни циљ овог забавног такмичења је потрага за шампионима у припремању напознатијег српског специјалитета-АЈВАРА. Манифестација је успела да споји традиционално и модерно, село и град , прошлост и садашњост и да уједно омогући свакој општини да промовише сопствену аутентичност.

У Ћуприји се „Ајварци“ окупљају у месецу септембру, када је и сезона припремања зимнице, у Моравском парку , који је увек унапред технички припремљен за извођење ове манифестације.

За најуспешнијег Ајварца бори се се по петнаестак екипа са територије општине Ћуприја. Поред такмичарског дела, учешће у комерцијалном делу узимају проивођачи меда, домаће хране, винарије, дестилерије, чувари старих заната, као и велики број спонзора који подржавају цео караван Изађи ми на теглу.

Док вредне руке такмичара пеку паприку и припремају ајвар , водитељски пар који чине чинили Вук Роксандић и Љиљана Вукотић , све време су воде посетиоце кроз музичко-забавни програм. Поред љубитеља ајвара ову манифестацију посећују ученици и настваници све три основне школе као и деца из предшколске установе Дечја Радост.

“ Краља ајвара “ увек проглашава стручни жири. Победничке екипе, учествују и у финалу каравана који се одржава октобра месеца у Београду , на Калемегдану.

За посетиоце ове аутентичне манифестације организује се и богат културно-уметнички програм као и концерти еминентних музичких извођеча.

Током последње две године, Туристичка организација општине Ћуприја добила је награду за Најбољег оперативца –Ајварца  међу локалним партнерима каравана „Изађи ми на теглу“.