Home  /  Ulična trka „Aleksandar Aca Petrović“

Ulična trka „Aleksandar Aca Petrović“

Međunarodna ulična trka koja nosi naziv po atletskoj legendi Aleksandru Aci Petroviću.
0
0

Savremeni razvoj turizma karakteriše razvoj posebnih oblika turizma, među kojima je i sportski turizam. Turizam i sport su dva oblika međusobno povezanih delatnosti u sferi turističke rekreacije. Srodnost tih pojava, kao i bliskost njihovih funkcija proizlazi iz činjenice prema kojoj su nositoci tih dveju pojava po pravilu isti subjekti. Razvoju i unapređenju turističke ponude opštine Ćuprija izuzetno doprinosi upravo organizacija jednog sportskog događaja. U pitanju je međunarodna ulična trka koja nosi naziv po atletskoj legendi Aleksandru Aci Petrovići.

Aleksandar Aca Petrović (1934-2006) je bio nastavnik geografije koji je završio Prirodno-matematički fakultet, odsek geografija, ali je malo vremena proveo za katedrom, a čitav svoj život je posvetio atletskoj stazi, pronalaženju i brušenju talenata. Iz Morave, kojoj je ostao veran do kraja života, ponikla je plejada vrhunskih atletičara, koji su Ćupriji dali, zajedno sa svojim trenerom, više od 40 medalja sa šampionata Balkana, 14 sa prvenstava Evrope i jedan svetski rekord.

Sav svoj život je posvetio kraljici sportova .

Iz atletske radionice popularnog profesora za pet decenija, koliko se bavio trenerskim poslom, poniklo je na desetine svetskih, evropskih i državnih šampiona. U njegovoj Moravi stasali su: Vera Nikolić, svetska rekorderka na 800 metara i dvostruka evropska prvakinja, zatim Snežana Pajkić, prvakinja Evrope na 1.500, Dragan Zdravković, evropski šampion na 3.000 metara u dvorani, Zora Tomecić i Vladan Đorđević, vicešampioni Evrope u omladinskoj konkurenciji, Dejan Pajkić, višestruki prvak naše zemlje na 800 i 1.500 metara, Miroslav Pavlović, Dušan Košutić, Ljiljana Šušnjar…

Profesor Aca je s Verom Nikolić i Draganom Zdravkovićem (dva puta) bio učesnik olimpijskih igara u Sijudad Meksiku, Moskvi i Los Anđelesu.

Za svoj rad je dva puta odlikovan Orednom zasluga za narod sa srebrnom zvezdom. Dobitnik je Majske nagrade SOFK Srbije (1964), Zlatne značke Atletskog saveza Jugoslavije i Zlatne plakete Atletskog saveza Srbije (1998). Ćuprija mu je dva puta dodelila Oktobarsku plaketu za rezultate u sportu i afirmaciji grada i naše zemlje.

Nakon njegove smrti, počevši od 2007.godine, najstarija uličn trka u Evropi , koja se već 75 godina održava u Ćupriji dobija naziv po ovom istaknutom sportskom velikanu.
Memorijal „Aleksandar Aca Petrović“ se održava svake godine u okviru proslave Dana opštine Ćuprija i tom prilikom Ćuprija postaje mesto okupljanja vrhunskih atletičara iz svih krajeva sveta.

Sama trka je veoma atraktivna za posetioce s obzirom da se održava u centru grada uz prisustvo mnogobrojnih posetilaca.

Ono što ovoj trci daje posebnu draž je veliki broj najmlađih učesnika, koji ponekad, verovali ili ne imaju samo po par godina, sa kojima tokom cele godine intezivno radi i priprema ih za ovu veliku svečaost njihov trener Snežana Jovanović.

U čast svih onih koji su zaslužni da Ćuprija bude prepoznatljiv po ovoj veličanstvenoj sportskoj disciplini, izgrađen je i atletski stadion „Morava“ po standardima koje je nekada davno precizirao Aleksandar Aca Petroviić i koji je ujedno bio njegov nedosanjani san.
Zahvaljujući ogromnom znanju i iskustvu koje je preneo na svoje atletske naslednike, Ćuprija se danas ponosi izuzetno talentovanim atletičarima kao što su Aleksa Milanović , Aleksa Tomić i mnogi drugi.

Njihov trener , velika atletska zvezda Dragan Zdravković nas sa lakoćom uverava da će Ćuprija uskoro postati prestonica atletike. Jednim delom zbog uspeha članovi atletskog kluba „Morava“ na evropskim i svetskim takmičenjima, a drugim delom zbog izgradnje atletske dvorane.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Ulična trka „Aleksandar Aca Petrović“

Ћуприја, Србија

Contact the property