Home  /  Sv. Trifun i vinogradarski sajam vina

Sv. Trifun i vinogradarski sajam vina

Svečari Svetog Trifuna sa Vezirovog brda
0
0

Sveti Trifun je slava koja se obeležava 14. februara, a zaštitnik vinogradara se proslavlja uz vino.

Veruje se da Sv. Trifun štiti sela i naselja od grada i poplava, odnosno da je čuvar vinograda i drugih useva od raznih štetočina

Vinogradari na današnji dan idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, posle dugog zimskog perioda, kako bi počelo da buja u proleće.

U našem kraju vinogradari svoj dan obeležavaju okupljajući se na Vezirovom brdu gde se inalazi većina vinograda.

Nakon obreda koji se obavljaju uz prisustvo predstavnika Srpske Pravoslavne Crkve, vinogradari prezentuju i degustiraju svoja vina u Vinogradarskoj kući, nazdravljajući sebi i drugima za još uspešniju i blagorodniju narednu godinu.

Područje Vezirovog brda je u Pomoravlju poznato kao vinogradarski kraj. Na ovom plodnom tlu se već godina gaje neke od najboljih sorti grožđa. „Svečari Svetog Trifuna sa Vezirovog brda“ je udruženje vinogradara i vinara , čiji se članovi više od jedne decenije okupljaju u Vinogradarskoj kući , koju su članovi svojim prilozima i donacijama dobročinitelja podigli na mestu Opštinske kuće , prvobitno izgrađene 1925. godine po nalogu Kralja Aleksandra. Posle zabrane okupljanja , kuća je srušena i tek 2005. pokrenuta je njena obnova. Po rečima članova udruženja, njihovi preci su baš na toj zemlji zasadili čokote vinove loze jer je ona simbol dugovečnosti. Vinari ovog kraga učestvuju na takmičenjima u Pomoravskom okrugu a i šire, a o kvalitetu njihovih vina govore brojne nagrade , zlatne i srebrne plakete osvojene na smotrama i sajmovima.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Sv. Trifun i vinogradarski sajam vina

Vezirovac, Ћуприја, Србија

Contact the property