Home  /  Ravanelius

Ravanelius

Festival muzičke izuzetnosti
0
4

Kroz istoriju su različiti narodi i kulture grad na obali reke Velike Morave nazivali različitim imenima. Jedno od tih imena je i Ravanela (Ravanelle), kako su Krstaši zvali srpski grad Ravno, koji je nastao na ostacima rimskog grada Horreum Margi, negde početkom 11. veka.

Ovaj naziv grada pominje nemački hroničar Arnold iz Libeka, opisujući putovanje Hajnriha Lava u Svetu zemlju, navodeći "da je saski herceg sa svojom sjajnom pratnjom, krajem marta 1172. godine stigao pred grad Ravanel na ušću Ravanice u Moravu".

Za vreme Nemanjića, grad je nosio ime Ravno, a 1660. godine Mehmed paša Ćuprilić tu gradi drveni most preko Velike Morave, i od tada se pominje naziv Ćuprija. Grad Ćuprija neguje kulturnu tradiciju, čuva zaostavštinu svojih predaka i ponosno predstavlja svoje nasleđe ali ujedno i gradi legat za buduće generacije.

Festival RAVANELIUS, svojim imenom podjednako priziva zvuk vizantijskog Ravanela ali i šalje eho u budućnost, gradeći most (ćupriju) između svih vrednih elemenata identiteta ovog jedinstvenog grada.

 

Sa zajedničkim ciljem da se lokalnoj publici ponudi kvalitetan muzički sadržaj, da se promoviše rad Škole za muzičke talente i afirmišu njeni učenici, kao i da se uspostavi stabilna osnova za kulturno-umetničku edukaciju mlade publike, RAVANELIUS Festival muzičke izuzetnosti organizuju Ustanova kulture Ćuprija i Škola za muzičke talente uz podršku Opštine Ćuprija.

RAVANELIUS festival muzičke izuzetnosti uvodi u Ćupriju novi kulturni sadržaj u vidu spektakularnog trodnenvnog festivala klasične muzike. Premijerno izdanje festivala, održano 2019. godine, bilo je posvećeno klasičnoj muzici sa fokusom na gudačke instrumente, uzimajući u obzir 45. godišnjicu postojanja Škole za muzičke talente u Ćupriji, čiji se program zasniva upravo na učenju gudačkih instrumenata.

U okviru programa Ravanelius festivala nastupaju renomirani umetnici klasične muzike kao i Veliki orkestar Škole za muzičke talente u Ćupriji. Pored večernjih koncerata klasične muzike, festival je najmlađoj publici (deci školskog i predškolskog uzrasta) namenio radionice u toku kojih se mogu kroz rad sa vrhunskim stručnjacima upoznati sa procesom stvaranja muzike ali i sa pravilima ponašanja na koncertu klasične muzike.

Misija organizatora festivala
Misija organizatora festivala je da se obezbedi kontinuiran rad na popularizaciji umetničke muzike kao i na edukaciji mlade publike.

Vizija organizatora festivala
Razviti međunarodni festival muzike koji će postati značajna kulturna manifestacija u regionu, aktivno doprinoseći popularizaciji umetničke muzike i afirmaciji talentovanih mladih muzičara, kao i doprinositi kontinuiranom razvijanju i negovanju kulturnih potreba i navika svoje publike. Sa planom da se inicijalni program obogati i drugim kvalitetnim muzičkim žanrovima, deo vizije je i značajan doprinos turističkom sektoru opštine i regiona.

Sorry, the comment form is closed at this time.

social profiles

Contact the property