Home  /  Matićevi dani

Matićevi dani

Manifestacija „Matićevi dani“ održava se kontinuirano već 37 godina u Ćupriji, početkom septembra.
0
0

Manifestacija „Matićevi dani“ održava se u čast Dušana Matića, književnika i akademika. Cilj manifestacije je, pre svega, promocija i afirmacija mladih literarnih stvaraoca, sećanje na delo i rad Dušana Matića, održavanje kulturnih i tradicionalnih vrednosti, ali i novih tendencija u savremenom stvaralaštvu u oblasti kulture i umetnosti.

Dušan Matić, pisac, filozof, pesnik, slikar, član Srpske akademije nauka i umetnosti, predavač na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, jedan je od najznačajnijih predstavnika nadrealizma u Srbiji. Njegova svestranost i avangardna orijentacija opredeljuju i ulogu i značaj same Manifestacije, kao i njeno osmišljavanje i sprovođenje. Iz tih razloga Manifestacija se održava u trajanju od 8 dana, a prisutni su svi vidovi umetnosti, kao i kritičko razmatranje umetnosti i kulture uopšte, kroz sagledavanje njihovog značaja i uticaja na kulturni život Srbije.

Program manifestacije je zamišljen sa namerom da se taj avangardni duh ogleda u svakom segmentu pojedinačno, a kao niz kulturnih dešavanja koja će svojim sadržinama privući najrazličitiju publiku. Nagrada „Matićev šal“ je po definiciji nagrada koja se dodeljuje mladom pesniku do 27 godina starosti za njegovu prvu pesničku knjigu, pod uslovom da je objavljena u tekućoj godini. Pored nagrade Brankovo kolo koja se dodeljuje u Sremskim Karlovcima – za pesnike do 27. godina, ovo je, koliko smo mi upoznati, jedina književna nagrada koja se dodeljuje za poetsko stvaralaštvo, a koja, pored priznanja književne vrednosti prvenca mladog autora, ima za cilj motivaciju autora da nastavi da se bavi započetim radom. Ova nagrada je otvorila puteve mnogim, danas afirmisanim piscima – pesnicima, značajnim imenima srpskog pesništva današnjice. O dobitniku nagrade odlučuje stručni žiri čiji su članovi ugledni književnici i poštovaoci dela Dušana Matića. Među članovima žirija prethodnih godina bili su, pored ostalih, Draško Ređep, Miroslav Buca Mirković, Miloš Petrović, Vuk Krnjević, Moma Dimić, Srba Ignjatović, Slobodan Raketić, Radomir Andrić i druga značajna imena knjižnjvne kritike u Srbiji i knjižnjvni stvaraoci. Nagrada se sastoji od šala, kao prepoznatljivog dela odeće Dušana Matića, plakete i novčanog iznosa i dodeljuje se na završnoj svečanosti prilikom proglašenja dobitnika nagrade. Okrugli sto, obavezni deo Matićevih dana, je mesto na kome najeminentniji stručnjaci iz oblasti književne kritike i istorije književnosti na zadatu temu i kroz analizu Matićevog stvaralačkog rada, polemišu o književnosti i kulturi u Srbiji danas.

Sorry, the comment form is closed at this time.

social profiles

Contact the property