Home  /  Izađi mi na teglu

Izađi mi na teglu

Jedinstvena, konceptualno neobična, autentična i društveno odgovorna manifestacija.
0
0

Ova jedinstvena, konceptualno neobična, autentična i društveno odgovorna manifestacija održava se na teritoriji cele Srbije u vidu karavana, tokom septembra i oktobra meseca. Osnovni cilj ovog zabavnog takmičenja je potraga za šampionima u pripremanju napoznatijeg srpskog specijaliteta-AJVARA. Manifestacija je uspela da spoji tradicionalno i moderno, selo i grad , prošlost i sadašnjost i da ujedno omogući svakoj opštini da promoviše sopstvenu autentičnost.

U Ćupriji se „Ajvarci“ okupljaju u mesecu septembru, kada je i sezona pripremanja zimnice, u Moravskom parku , koji je uvek unapred tehnički pripremljen za izvođenje ove manifestacije.

Za najuspešnijeg Ajvarca bori se se po petnaestak ekipa sa teritorije opštine Ćuprija. Pored takmičarskog dela, učešće u komercijalnom delu uzimaju proivođači meda, domaće hrane, vinarije, destilerije, čuvari starih zanata, kao i veliki broj sponzora koji podržavaju ceo karavan Izađi mi na teglu.

Dok vredne ruke takmičara peku papriku i pripremaju ajvar , voditeljski par koji čine činili Vuk Roksandić i Ljiljana Vukotić , sve vreme su vode posetioce kroz muzičko-zabavni program. Pored ljubitelja ajvara ovu manifestaciju posećuju učenici i nastvanici sve tri osnovne škole kao i deca iz predškolske ustanove Dečja Radost.

“Kralja ajvara“ uvek proglašava stručni žiri. Pobedničke ekipe, učestvuju i u finalu karavana koji se održava oktobra meseca u Beogradu , na Kalemegdanu.

Za posetioce ove autentične manifestacije organizuje se i bogat kulturno-umetnički program kao i koncerti eminentnih muzičkih izvođeča.

Tokom poslednje dve godine, Turistička organizacija opštine Ćuprija dobila je nagradu za Najboljeg operativca –Ajvarca među lokalnim partnerima karavana „Izađi mi na teglu“.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Contact the property