Општина Ћуприја

У подножју Кучајских планина, у срцу Поморавља на десној обали Велике Мораве, на ушћу Раванице у Велику Мораву, налази се град мостова, град музике, град атлетике, једном речју ЋУПРИЈА.

Локација

Ћуприја је од Београда удаљена 147км а од Ниша 89км. Налази се на главној железничкој и путној магистрали налази, се на ушћу Раванице у Велику Мораву, и надморској висини од 119 метара. Средиште је општине која се простире на 287км, и на којој живи око 33.000 становника у 17 насељених места. Сам град има око 22000 становника. Средиште је Поморавског округа. Путеви из Ћуприје се разилазе у више праваца, што јој даје одличну саобраћајну и железничку покривеност. Граничи се са Јагодином, Параћином и Деспотовцем.

Рељеф

Ћуприја се налази на најнижој моравској тераси у централном делу Србије, на ушћу реке Раванице у реку Велику Мораву што је чини јединим градом који лежи на самој обали Велике Мораве. Смештена је у долини, опасана са десне стране благим обронцима Кучајских планина и са леве стране планином Јухор. И поред тога Ћуприја се води као равничарско низијски град.

Клима

Ћуприја је град са умерено континенталном климом. Ово подручје карактеришу екстремно ниске температуре зиме и високе температуре лети. Средња годишња температура износи 10,8C.

Опширније информације можете наћи на сајту Општине Ћуприја