МАНИФЕСТАЦИЈЕ

НОУ фест

16 и 17 март

Основна идеја сајма је упознавање ученика завршних разреда основних и средњих школа из Поморавског округа са могућностима даљег школовања. Будући да средње школе и факултети и иначе раде појединачне презентације, овај сајам нуди могућност непосредног упознавања великог броја будућих студената и средњошколаца са условима школовања у средњим школама и на факултетима. На овај начин обезбеђује се квалитетна информисаност будућих средњошколаца и високошколаца, као и значајна економска уштеда како за ученике тако и за образовне инститтуције.

Други део програма сајма подразумева велики број стручних предавања и радионица намењених ученицима, наставницима и широј јавности.

 

Европска ноћ музеја

месец мај

Манифестација која се традиционално одржава у четрдесет земаља европе а последњих десет година актуелна је и у Србији.

Ћуприја је један од 68. градова у Србији, а музеј „Хореум Марги“ је једна од 345. локација у нашој земљи на којима се одржава Ноћ Музеја.

Ноћ музеја се одржава средином маја месеца.

Матурантски плес

месец мај

Видoвданске свечаности

28.јун

Свечаности под називом ВИДОВДАНСКИ ДАНИ  организују се поводом прославе Видовдана у порти манастира Раваница. Садржај је сваке године другачији, али је без обзира на то увек директно ослоњен на историјску позадину и сам повод прославе.

Више о манастиру Раваници можете прочитати овде.

Манифестација се одржава на Видовдан 28.јуна.

 

Мото скуп

месец јун

Мото – клуб „Iron Bridge“ из Ћуприје сваке године организује интернационални мото – скуп. Мото – скуп траје три дана и одржава се на градској плажи, на обали Велике Мораве. За бајкере је организован смештај у кампу. Најатрактивнија дешавања су дефиле градом, Stunt Show, бајкерске игре као и многобројни рок концерти.

Мото скуп се организује крајем јуна и најпосећенија је манифестација у Ћуприји.

Морава моје море

Месец јули

У оквиру „Дана Дунава“ у Ћуприји се организује манифестација „Морава моје море“. Главни организатор ове манифестације је невладина организација „Европски покрет“ у сарадњи са локалном самоуправом у Туристичком организациом општине Ћупирја.

Манифестација има за циљ подизање свести грађана о значају заштите животне средине, пре свега кроз очување река.

На тему екологије организују се креативне радионице за најмлађе, промовише се спорт као здрав начин живота кроз представљање спотрских клубова. Клуб ликовних уметника Ћуприје износи своја платна и осликава дешавања у моравском парку.

Посебно место у оквиру манифестације заузимају такмичења у организацији Туристичке организације општине Ћупирја. Посетиоци се могу такмичити у навлачењу конопца, трци у џаковима, брзом једењу јабука, дувању брашна из шоље, бацању камена с рамена…

Морава моје море се одржава у Моравском парку почетком јула.

 

Изложба паса

Кинолошко друштво „Ада“ Ћуприја организује Националну изложбу паса свих раса „CAC“ Ћуприја. Традиционално је добро посећена и окупља велики број љубитеља паса из целе Србије.

 

Културно лето

јул и август

У организацији „Центра за културу“, у Ћуприји се сваке године одржава манифестација Културно лето. Програм манифестације подразумева организовање позоришних представа, књижевних вечери, промоција књига, концерти, наступе културно – уметничких друштава…

Такође се у склопу ове манифестације организује се продајна изложба слика и етно радова.

Културно лето се организује у јулу и августу.

Спортско лето

месец август

На задовољство љубитеља спорта, августа месеца у Ћуприји одржава се спортско лето. Од јавних часова јоге, преко традиционалних фудбалских и кошаркашких турнира, бадмитона, вожње бицикла, игара на води очекују вас и  сеоске олимписке игаре које су обновљене након 20 година паузе.

Сваке сезоне уводе се нове активности на задовољство учесника и посматрача.

 

Обележавање Боја на Иванковцу

18. август

Један од догађаја који је  обележио историју Србије и овог краја је Бој на Иванковцу. Сваке године се у то име организије свечана церемонија одавања државних и војних почасти и полагања ловорових венаца. Опширније о Боју на Иванковцу можете прочитати овде.

Обележавање Боја на Иванковцу је 18. августа.

 

Цреваријада

Месец август

Цреваријада је традиционална манифестација забавног карактера која окупља велики број гурмана жељних добре забаве и укусне хране. У оквиру ове манифестације пријављене екипе надмећу се у припреми специјалитета од свињских цреваца, које оцењује стручни жири. Цреваријаду прати богат културно-уметнички и забавни програм који се састоји од концерата, наступа КУД-ова, изложби ручних радова и сл. Штандове на Цреваријади постављају и произвођачи вина, меда, домаћих ракија, лековитог биља, различита удружења грађана. Из године у годину интересовање потенцијалних учесника као и туриста, за ову манифестацију  се драстично увећава.

Цреваријада се одржава последње недеље августа, у Моравском парку.

Матићеви дани

месец септембар

У знак сећања на Душана Матића (1898 – 1980), песника, преводиоца, романсијера, есејисте и прозисте, једног од родоначелника надреализма у српској књижевности, у Ћуприји се сваке године окупе бројни поштоваоци његовог дела. Матићева поезија, проткана је дубоким националним осећањем, што је инспирација за његове следбенике који сваке године свако на свој начин открије овог великана у новом светлу.

У оквиру ове традиционалне манифестације одвијају се многобројна занимљива културна дешавања, округли столови, позоришне представе, изложбе слика, књижевне вечери… У музеју „Хореум марги“ постоји соба Душана Матића, препуна личних предмета великог песника.

Младом песнику, до 27.година старости, за најбољу прву збирку песама, уручује се награда Матићев шал.

Матићеви дани, у организацији Народне библиотеке „Душан Матић“, организују се од 08.-15. септембра.

Улична трка „Меморијал Александар Петровић“

месец октобар

Традиционалан улична трка у Ћуприји носи име „Меморијал Александар Петровић“. Организатор трке је Атлетски клуб Морава из Ћуприје, а покровитељ је општина Ћуприја.

Од 2007. Године традиционална улична трка носи име „Меморијал Александар Петровић“ и посвећена је селектору и тренеру атлетске репрезентације Југославије, Александру Аци Петровићу из Ћуприје, који је читав свој радни век посветио атлетици и проналажењу нових талената. Захваљујући њему више од 50 атлетичара из Ћуприје носило је грб своје земље широм света и освајало бројне медаље на стетским такмичењима. Из његове тренерске школе поникли су Вера Николић, Снежана Пајкић, Драган Здравковић, Зора Томецић, Владан Ђорђевић, Дејан Пајкић, Мирослав Павловић, Душан Кошутић, Љиљана Шушњар и много други.

Уличне трке се одржавају сваке године 13.октобра у оквиру обележавања Дана општине Ћуприја.

Дечји карневал

месец октобар

Пролећни дечји карневал одржава се сваке године у организацији предшколске установе „Дечја радост“ а под покровитељством општине Ћуприја.

У оквиру ове манифестације преко 500 малишана тематски се маскира и након дефилеа кроз главну улицу гледаоцима представља плесне тачке.

Дечји карневал одржава се одржава у склопу обележавања дана општине Ћуприја.